Norske Lysdesignere

Light and Building kort oppsummert

Årets tema for Light + Building 2016, som er verdens ledende messe innenfor belysning og belysnings teknologi var i år " ‘Where modern spaces come to life: digital – individual – networked’. Her har belysningsindustrien fått muligheten til å vise løsninger og moderne teknologier som gjenspeiler de fremtidige aspektene innen digitalisering, intelligent styring, sikkerhet og sikkerhetsteknologi, trender i markedet og effekten av lys på mennesker.

"Smart technologies"  

Er grunnsteinen i moderne byggningsteknologi som kombinerer en rekke aspekter. Light + Building satt i år søkelyset på temaene rundt smarthus, miljø-og sikkerhetsteknologi og BIM- modellering.

"Bright spots in the future: Design and function in harmony"

De fremtidige løsningene dekker dagens trender innenfor områdene design, materialer og teknologi, samt de biologiske og emosjonelle effekter som påvirkes av lys på mennesker. Design, nye materialer og kreativ bruk av formspråk kommer sammen med fremtidsrettet belysningsteknologi. Trenden  "Human centric lighting" beskriver hvordan moderne lysstyring kan støtte den menneskelige biorytmen og forbedre den fysiske ytelsen og velvære.

Digitaliseringen av lys har banet vei for en ny dimensjon innen lysdesign. Lys er kombinert med rom, setter stemninger og blir derfor ett selvstendig designelement. Lamper og armaturer er mindre og mer effektive. De passer diskret inn i arkitekturen og er med på understreke og vil samtidig være med på å fremheve den. Når det gjelder dekorative armaturer for de private og kommersielle sfærer, er morgendagens trender preget av allsidighet og individualitet.

"People and Health" - Human Centric Lighting


Innovasjoner innen belysningsteknologi fokuserer på mennesket og deres behov. Human Centric Lighting påvirker mer enn bare folks visjon. Det bidrar til å forbedre ytelsen til unge mennesker, gjør at folk i alle aldre føler seg bedre og fremmer helsemessige årsaker. 

I en tid da de fleste mennesker tilbringer store deler av dagen i lukkede rom, er utfordringen for belysningsindustrien å utvikle belysningsløsninger som rett og slett forbedrer de til å se ordentlig, og å gjøre det med maksimal energieffektivitet, som også innebærer en tredje og elementær dimensjon: mennesker og deres biologiske behov for lys. Denne tilnærmingen, som kalles "Human Centric Lighting" opprettholder den naturlige progresjon av dagslys og dermed de opprinnelige biologiske rytmer av mennesker. Den regulerer dag-natt rytmer, bestemmer utskillelsen av ulike hormoner og påvirke direkte vår evne til å konsentrere oss og jobbe sammen, samt holde humøret vårt oppe.